您当前的位置:首页  新闻资讯

汪晖教授团队在China Economic Review发表论文

发布日期:2023/03/10 9:43:55 浏览次数:10 信息来源:继续教育管理办公室

近日,我院汪晖教授和我院2022届毕业生卢圣华博士(现为香港大学法律学院博士后)合著的论文“How revolving-door recruitment makes firms stand out in land market: Evidence from China”在国际知名经济学期刊《China Economic Review》上发表。《China Economic Review》由中国留美经济学会(The Chinese Economists Society)在1989年创办,主要刊发以中国经济为研究对象的原创性论文,2022年影响因子为4.744,是经济学领域一区(Q1)杂志。

该研究基于作者建立的“政商旋转门”数据库和土地出让数据库,考察了“旋转门”对企业获取土地资源的影响,并探究了此种影响是否会造成土地利用效率的损失。研究发现,“旋转门”确能帮助企业在土地一级市场上拿到更多土地,且拿地价格平均而言更低。但是,由于我国工业用地价格已经处于非常低的水平且存在出让最低价限制,“旋转门”对土地价格的影响主要体现于商住用地,对工业用地的影响并不显著。进一步结合夜间灯光数据的分析表明,“旋转门”影响下的土地出让并不会降低土地利用效率。作者认为,其背后的一个重要原因是土地二级市场的存在有效缓解了一级市场中潜在的错配问题。

在全面构建亲清政商关系和要素市场化配置综合改革的背景下,本研究具有重要的政策含义。一方面,尽管本文并未发现“旋转门”对土地出让的影响会降低土地利用效率,但企业通过“旋转门”的方式获取更多的要素资源,不仅关乎公平问题,更会扭曲企业的激励,促使部分企业将更多生产性资源运用到构建和维护关系网络上。这对营商环境的优化和高质量发展的实现都是不利的。因此,正如中纪委在2023年2月发表的《坚决打赢反腐败斗争攻坚战持久战》一文中指出的, “加大对‘政商旋转门’‘提前筑巢’‘逃逸式辞职’等新型腐败和隐性腐败的查处力度,坚决斩断权力与资本的勾连纽带”势在必行。另一方面,二级市场在纠正一级市场资源错配的问题中发挥着重要作用。规范和完善土地二级市场,完善建设用地使用权转让、出租、抵押制度,对于提高土地利用效率具有重要意义。

英文摘要

The fact that firms seek political connections through revolving-door recruitment is widely acknowledged around the world. Using an original database including the information of listed firms' board members and parcel-level land transaction records, this paper documents how revolving-door recruitment makes firms stand out in China's land market. We show that firms with revolving-door recruitment receive special deals in land transactions, which are simultaneously reflected in the quantity and price of land. Specifically, connected firms buy more parcels and larger areas of land in the primary land market. Due to the particularity of industrial land, price discounts are only identified for commercial and residential land, while not for industrial land. Measuring economic activity by night light intensity, we find no evidence that land transaction under the influence of political connections has a negative impact on economic activity on land. Our research advances the understanding that the state-business relationship is an essential factor in resource allocation in an emerging market with government intervention.